Bäckman och musiken

Lyssna gärna här:

Det började tidigt. Vid fem års åldern scendebuterade han som sångare, ackompanjerad av - Charlie Norman. Debuten skedde på Röda Kvarn i Orsa, en plats han ständigt skulle återkomma till. 

Debut och debut - egentligen skedde den två år tidigare då han som treåring skulle medverka på en modevisning. En akut mörkrädsla fick honom dock att vägra gå upp på scenen den gången, och modellkarriären tog slut. 

Bäckman blev Trivseltroll under Birgit Bergkvists ledning och stod på Ångbåtsuddens scen i Orsa (där sedermera Kalle Moraeus´ cirkustält stod.) sommar efter sommar.  Trollkarriären övergick till körkarriär i Nisse Wiborgs pojkkör som också fick uppträda i radio. Fränt. 

Bäckman blev skolpojke och vägarna korsades med Per Ström. Per ryckte in och hjälpte Bäckman och Urban Liljeberg med kompet i ett specialarbete om den fiktiva gruppen The Urbans på gymnasiet. (Där Urban och Bäckman redan förekommit i grupper som Bröderna Joddlers och Sveriges Klassband.) De upptäckte hur kul det var att skriva låtar och på den vägen blev det. Några av låtarna hamnade i händerna på en producent och " Varför sitter gamla kärringar med hatten på " och " Ta en kopp på Frelins " började gå på radio så till den milda grad att Hellzephyrs fick lov att börja turnera. De spelade live oftare än de repeterade. 

Det blev en LP "Man kallar oss Hellzephyrs poporkester" och en till, "Kalabalik." Den andra floppade och det blev inga mer inspelningar på ett tag.  Som vanligt när man halkar ur spotlighten i Stockholmspressen trodde folk att bandet somnat in, men faktum är att man fortsatte i totalt 28 år, till 2018. Då beslutade Bäckman att kasta in handduken och lägga av med musiken. 

Det höll. I exakt 30 sekunder. Sen började låtidéerna strömma till igen. 

Men han ville jobba i ett mindre format den här gången och skapade en trio med Anders Olsson på bas och Stefan Nilsson på gitarr.  Bäckman skrev tolv låtar alldeles själv (tidigare hade han mest ägnat sig åt texten.) och försökte förstås imponera på sina betydligt skickligare musikantkompisar. Olsson tog ner honom på jorden och konstaterade frankt att "de där ackorden behöver du inte" och tog bort allt med konstiga tecken och siffror på. Och naturligtvis blev det bättre. Det var då Bäckman slutligen fattade att han kanske inte i första hand är musiker och låtskrivare, utan storyteller. Sagofarbror. Gärna med lite mening i sagan.

Det blev ett album "Sånger från Medelåldern" innan Nilsson flyttade till Stockholm och gitarrhalsen överlämnades till Per Flodén. 

När fan blir gammal blir han kanske inte religiös, men han börjar fundera på vad han sysslat med så nästan 30 år efter första Hellzephyrs-LP:n gav sig Bäckman på att göra covers på sig själv. Ett live-album med gamla Hellzephyrslåtar blev resultatet. Gästtrummis är Michael Blair som Bäckman arbetat med i låtskrivarkurser fast vars meriter att ha spelat med Lou Reed, Tom Waits och Elvis Costello nog smäller högre...

2020 bestämde sig Bäckman för att gå i halvtidspension för att ägna sig mer åt sin musik och sina Englandsresor. Jättebra timing...  Fast i corona-isoleringen kan man ju alltid skriva nya låtar. Så det gjorde Bäckman. Eller - han botaniserade i sin skrivbordslåda, gjorde klar några gamla idéer och kompletterade med nya, kontaktade sin gode vän Tommy "Stommen" Liljegren och vips var ett nytt album på gång, inspelat i Stommens lägenhet och kompletterad med önskeartister. "Bäckmansvägen" , ett både retrospektivt och framåtblickande album, släpps 5 mars.


Contact

355 Template Street
San Francisco, California 94110
+1 (555) 555 1000

Follow Us

© Copyright www.bäckman.nu